Szűrés

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Nyom Nélkül Blog

Vegán vaj - hogyan? és főleg miért?
15
Okt

Akkor ez most miért nem margarin? És miért készítsünk egyáltalán vegán vajat, amikor tehéntejből természetesen is készül?

A recept végeredményét azért sem szeretnénk margarinnak nevezni, mert köszönőviszonyban sincs az iparilag előállított hidrogénezett növényi zsírhoz. (Ugye milyen rosszul hangzik?) Csak természetes alapanyagokból és csak fizikai átalakítással fog készülni a vegán vajunk. A fehérjében gazdag alapanyag (mandulaliszt) miatt pedig már egyenesen sértő lenne a margarin / növényi zsír megnevezés.

A tisztán növényi alapanyagok miatt pedig amellett, hogy közvetve sem járulunk hozzá állati szenvedéshez vagy állatok levágásához (mert a tejiparban azért nem a borítón szereplő körülmények között élnek az egyébként mesterségesen megtermékenyített tehenek), egy jóval zöldebb alternatívát is kínálunk. Valamennyi ismert európai élelmiszer közül ugyanis a tejből készült vajnak a legnagyobb az ökológiai lábnyoma. Igen, nagyobb mint a magáé a marhahúsé.

Szójabab: az esőerdő gyilkosa, vagy a klíma megmentője?
07
Okt

Kevés ellentmondásosabb téma van (akár vegán körökön belül is), mint a szója megítélése. Egyesek a jövő mindenttudó táplálékának tartják, mások egyenes összeffüggést látnak az esőerdők pusztulásával és a daganatos megbetegedések számának növekedésével. Itt összeszedtük a valós tényeket és néhány közkeletű legendát. Nézzük ezeket a féligazságokat és cáfolatukat.

Mekkora lábon élünk?
02
Okt

Érdekel a környezetvédelem és szívesen tennél valamit a bolygó jövőjéért? Kezdjük egy kis kellemetlen önvizsgálattal. Vigyázz, fájni fog!