Szűrés

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Nyom Nélkül Blog

Szójabab: az esőerdő gyilkosa, vagy a klíma megmentője?

TP
2021.10.07 17:24
Szójabab: az esőerdő gyilkosa, vagy a klíma megmentője?

Kevés ellentmondásosabb téma van (akár vegán körökön belül is), mint a szója megítélése. Egyesek a jövő mindenttudó táplálékának tartják, mások egyenes összeffüggést látnak az esőerdők pusztulásával és a daganatos megbetegedések számának növekedésével. Itt összeszedtük a valós tényeket és néhány közkeletű legendát. Nézzük ezeket a féligazságokat és cáfolatukat.

1.  A szója egy idegen faj, ami nem is alkalmas emberi fogyasztásra

A szója ugyanolyan hüvelyes, mint a tarkabab, a vörös lencse vagy a zöldborsó. Ezek többségét sem fogyasztjuk feldolgozatlanul (nem megfőzve). Ugyanez igaz a szójára is. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy míg a főzetlen bab fogyasztása csak kellemetlen gázokkal jár, a nyers vaddisznó pl. halált is okozhat).

2. A szója egy új táplálék, még nem ismerjük a hatásait

Japánban kb. i.e. 3050 óta, míg Kínában és Koreában i.e. 1550 óta fogyasztanak szóját. Ez 6-9 x annyi idő, mint amióta a magyarok használják a pirospaprikát.

3. Minden szója génmanipulált

Európában nem engedélyezett a génmanipulált szójabab termesztése. Engedélyezett viszont például az importál génkezelt szójatermék mint állateledel felhasználása. Ha tehát ipari hústermékek eszünk, a leölt állat jó eséllyel ilyen import szóján hízott

4. A szójatermesztők pusztítják az Amazonast

Az Európában emberi fogyasztásra szánt szója nagy része az EU-ból érkezik. Kisebb rész Kanadából, ahol gyakorlatilag EU szabványokat alkalmaznak. Élen jár Franciaország és Ausztria. Zárkózik fel Magyarország. A (dél)-amerikai szója az európai állatok előtt landol. Ha tehát valami, úgy az ipari állattartás miatt vágnak ki fákat.

5. A szója rákkeltő és/vagy ösztrogént tartalmaz

A szója rendívül jó fehérje, kálium-, magnézium-, és B-vitaminforrás. A legutóbbi kutatások szerint éppen csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát. A 2021-es adatok szerint sem a férfi, sem a női hormonhàztartàst nem befolyásolta a rendszeres szójafogyastás.

Mi az, ami tehát igaz a szójáról?

1.Az egyik legjobb növényi fehérjeforrásnak

A szója azon kevés növényi táplálék egyike, amelyik minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért az állati fehérjével egyező mértékben tudjuk hasznosítani. Mint mindehol, itt is igaz: ennek ellenére ne csak szóján alapuljon az étrendünk.

2. Az egyik legzöldebb alternatíva

A német Szövetségi Mezőgazdasági és Táplálkozási Intézet szerint a legtöbbet azzal tehetjük az esőerdőkért, ha csökkentjük a húsfogyasztást. Ehelyett a szója az (egyik) út.

3. Az egyik legsokoldalúbb növényi tápanyag

Semmilyen növényi alapanyagból nem készül annyifeléle étel (köztük húsalternatívák is), mint szójából: tofu, tempeh, szójahús, szójafasírt, szójaszósz. 

4. Nagy kiugrási lehetőség Magyarországnak

Ha kevesebb termőterületet használunk az állatainkat hizlalására, Magyarországon is lehetőség nyílik több szója termesztésére. A jelenlegi termés nagy része már így is osztrák szójatej és -tofugyárakban landol. A feldolgozóipar azonban zárkózik fel Magyarországon is, így a klímánknak is hála akár szójanagyhatalommá is válhat az ország.

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a cikkben említett változatosan használható hüvelyes, az alábbi linken tudsz webshopunkon rendelni is belőlel:

Szójabab - Nyom Nélkül Csomagolásmentes Bolt (nyomnelkul.com)

 

Ha szeretnél rendszeresen értesülni a Nyom Nélkül Blog ilyen és ehhez hasonló tartalmairól, akkor nincs más dolgod, mint a főoldalunk alján feliratkozni hírlevelünkre.