Szűrés

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Nyom Nélkül Blog

Vegán vaj - hogyan? és főleg miért?

TP
2021.10.15 17:29
Vegán vaj - hogyan? és főleg miért?

Akkor ez most miért nem margarin? És miért készítsünk egyáltalán vegán vajat, amikor tehéntejből természetesen is készül?

A recept végeredményét azért sem szeretnénk margarinnak nevezni, mert köszönőviszonyban sincs az iparilag előállított hidrogénezett növényi zsírhoz. (Ugye milyen rosszul hangzik?) Csak természetes alapanyagokból és csak fizikai átalakítással fog készülni a vegán vajunk. A fehérjében gazdag alapanyag (mandulaliszt) miatt pedig már egyenesen sértő lenne a margarin / növényi zsír megnevezés.

A tisztán növényi alapanyagok miatt pedig amellett, hogy közvetve sem járulunk hozzá állati szenvedéshez vagy állatok levágásához (mert a tejiparban azért nem a borítón szereplő körülmények között élnek az egyébként mesterségesen megtermékenyített tehenek), egy jóval zöldebb alternatívát is kínálunk. Valamennyi ismert európai élelmiszer közül ugyanis a tejből készült vajnak a legnagyobb az ökológiai lábnyoma. Igen, nagyobb mint a magáé a marhahúsé.

Most, hogy a miért tiszta, lássunk neki a hogyannak.

Mire lesz szükségünk?

  • 240 ml kókuszzsír (finomított, egyébként kókusz íze lesz)
  • 2-3 teáskanál hidegen sajtolt olaj, ami lehet a kedvenc olajunk (ez adja a vaj ízét), lehet napraforgó vagy olíva
  • 50 g (=kb. 8 evőkanál) mandulaliszt
  • 150 ml növényi tej (lehetőleg nem cukrozott), bármilyen megteszi (pl. szója, zab vagy rizs alapból)
  • 2 teáskanál sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál (alma)ecet
  • fél teáskanál kurkuma (enélkül is OK, csak ezzel jobb a színe)
  • 1 teáskanál

Plusz bármilyen (akármilyen kicsi teljesítményű) turmix.

Előkészület: Ha nem túl nagy teljesítményű a turmixgépünk, a kókuszzsírt hagyjuk szobahőmérsékleten megolvadni. Ha lusták voltunk és bírja a gép, ezt megoldja helyettünk a hővé átalakult kinetikus energia is a turmixolás során.

Most pedig helyezzük be az ízet adó olaj kivételével az összes összetevőt a turmixgépbe és mixeljük homogénre az egészet. Ezt követően adjuk hozzá az olajunkat is és röviden mixeljük át még egyszer.

Öntsük az egészet egy lehetőség szerint légmentes tárolóba, majd tegyük a hűtőbe. Kész ;)

Kb. két hétig minden gond nélkül eláll. Használjuk egy az egyben, mintha vajat használnánk.

Hűtőből kivéve szinte rögtön kenhető. A forró pirítóson pedig megolvad, ahogy annak lennie kell. De sütésnél vagy krémeknél is jól kiváltja a hagyományos vajat. Kell ennél több?

Fogyasztása közben pedig jusson még egyszer eszünkbe, hogy ezzel is egy-egy hasznos lépést tettünk az állat-, a klíma- és a természetvédelem irányába. Jó kísérletezést és jó étvágyat!

A képeket ér megosztani velünk. ;)